História a výroba celosvetovo milovaného syra

Originálny názov parmezánu je Parmigiano Reggiano. Po prvýkrát sa začal vyrábať už v stredoveku, niekedy okolo dvanásteho storočia. Z tejto doby o ňom pochádza prvá zdokumentovaná, písomná zmienka. Jeho domovinou je Taliansko, konkrétne oblasť Parmy a mesto Reggio Emilia, kde ho ako prví začali vyrábať mnísi. Pozoruhodné je, že sa postupy a technológie používané pri jeho spracovaní, až do dnes nezmenili.

sýry
 
„ Parmezán má svoju ochrannú známku už viac ako osemdesiat rokov. Preto ho môžeme pokojne zaradiť medzi rekordérov v tejto oblasti. „
 
Na výrobu parmezánu sa používa zásadne nepasterizované kravské mlieko. Okrem neho, obsahuje iba soľ a syridlo. Žiadne iné ingrediencie v tejto potravine nenájdete. Tajomstvo jeho neopakovateľnej a charakteristickej chute, totiž tkvie v postupe výroby a najmä v zrení. 
 
„ Nové syry sa vyrábajú výhradne raz v roku, a to v období medzi prvým aprílom až jedenástym novembrom. „
 
Presný výrobný postup je samozrejme tajomstvom. Základom, je však správny pomer odstáteho a čerstvého mlieka. Keď sa v tejto zmesi vytvorí dostatočné množstvo kyseliny mliečnej, prichádza na rad syridlo a soľ. Syry sa následne formujú do akýchsi bochníkov, v tvare malých súdkov. Na tento účel slúžia špeciálne lisy.
 
„ Pred tým, ako je parmezán uložený na miesto kde zreje, sa naňho vytlačí názov. Ide o nápisy, ktoré si môžete všimnúť na kôrke syra, ktorý si kúpite v obchode. „
 
Bochníky parmezánu, sú na mesiac namočené do špeciálneho slaného roztoku. Potom sa poukladajú na drevené dosky. Tento typ syru musí zrieť minimálne dvanásť mesiacov. Po uplynutí tohto času sa testuje jeho kvalita. Ak sa všetko podarilo, je nakrájaný a putuje na pulty predajní. Tie najkvalitnejšie syry zrejú pokojne i päť, či šesť rokov.
 
parmezán

Parmezán sa v súčasnosti vyrába v piatich talianskych provinciách. Okrem spomínanej Parmy a Reggio Emillie, je to ešte mesto Modena, Bologna a Mantova. V týchto oblastiach sa nachádza viac ako 3 000 fariem na produkciu mlieka, určeného výhradne na výrobu parmezánu a viac než 350 syrární na jeho spracovanie a následné zrenie.
 

História a výroba celosvetovo milovaného syra
4.2 (83.33%)6