Na čom variť?

Príprava teplých jedál je možná :

  • Na plynovom sporáku
  • Na elektrickom sporáku
  • V mikrovlnej rúre
  • Na indukčnom sporáku

kuchyně

 Nedávno som menila sporák. Dlho som premýšľala, ktorý si vybrať. Rozhodla rýchlosť ohrevu a účinnosť sporáka.
 Indukčný sporák má podľa výrobcu účinnosť až neuveriteľných 90 %,zatiaľ čo rovnaký ukazovateľ pre plynové a elektrické sporáky zostáva na úrovni 60%. Všetko sa týka prvkov premeny energie na elektrické teplo, induktor pod sklokeramickým povrchom dosky vyžaruje elektromagnetické vlny, ktoré ohrievajú riad, nie vzduch alebo horáky, a proces vzniku zbytočných strát tak takmer  chýba. Toto vedie aj k inému prvku – maximálnej bezpečnosti týchto sporákov, veľmi  veľkej bezpečnosti, nízkemu riziku popálenia sa. Varná doska sa predsa nezohrieva. To je ohromná výhoda.

Indukčné panely sú aj veľmi ľahko ovládateľné , môžu byť  preto použité na veľmi presnú  jemnú reguláciu teploty varenia a spracovania potravín. Prihorené kusy, ktoré boli niekedy na povrchu- na ne je možné úplne zabudnúť.
Je pravda, že indukčné panely sú stále o niečo drahšie ako ostatné variče ale stále majú snahu získavať popularitu v našej krajine, zatiaľ čo napríklad v Nemecku už túto inováciu aktívne využívajú v kuchyniach dlhšiu dobu.

Pozor ale, vyžaduje sa aj špeciálny riad. Nie tak doslova, ale skrátka, nie každý hrniec a panvica, ktorú doma máte je vhodná na indukčnú plochu. Na spodku nádoby sú piktogramy, ktoré znázorňujú druh plochy pre použitie. Väčšina nových nádob sa ale na indukčný sporák hodí. Takže nepodliehajte panike.

sporák

Počiatočná väčšia investícia sa naozaj oplatí, Získate drahocenný čas, ktorý môžete venovať svojím blízkym a to uznajte sa nedá zaplatiť žiadnymi peniazmi. Peniaze sú predsa len obeživo, nutné zlo. To čo je dôležité – sú ľudia. Vaše detičky, váš milujúci a milovaný manžel.